UdV Bucium 2013

Pasiunea ruralului


De Ștefana Bianu și Ina Postăvaru

Articol apărut în revista Arhitectura nr.6/2013

 

Comuna Bucium

 

De trei ani, se întâlnesc în comuna Bucium, jud. Alba, două mari pasiuni pentru rural; una acută, alarmată, a profesioniștilor și universitarilor implicați în organizarea Universității de Vară, cealaltă ancestrală, discretă, a localnicilor.

Aceste pasiuni sunt transmise cursanților - studenți și absolvenți arhitecți, urbaniști, peisagiști, sociologi și antropologi - al căror număr de înscrieri și re-înscrieri crește an de an, ambarasând selecția impusăde numărul limitat de locuri (20-22). Chiar și cei care vin inițial dintr-o pură curiozitate, pentru prima dată „la țară”, sunt indelebil captivați de firescul și armonia locului.

În prima ediție a UdV Bucium (2011), organizatorii - Asociația „Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie (RPER)” înarmați cu conceptul inspirat de filosofia „Salvarea spiritului locului” a ICOMOS, de practica organizației „La Fondationn de Patrimoine” în salvgardarea și valorficarea patrimoniului rural neprotejat din Franța și încurajați fiind de interesul Primăriei de a reabilita Școala Veche, au debarcat pe un tărâm surprinzător: ținutul de o amuțitoare frumusețe al Detunatelor și Vulcoiului, cunoscut pentru evenimentele emblematice ale istoriei Țării Moților petrecute aici, dar cu neprețuite vestigii ale arhitecturii tradiționale din lemn rămase, până atunci, cu totul necunoscute.

Mai mult...
 

Repertoriu Patrimoniului Rural Bucium, ediția III


În urma unei imense munci de teren și de redactare, vă punem la dispoziție Caietul III- Repertoriul Patrimoniului Rural Bucium.


Pentru descărcarea materialului in format PDF (56.0 MB) click aici...