Despre drumurile romane

Proiectul "Pe Drumurile romane în Ţara Moţilor"

Scurt istoric

În inima conceptului cuceririlor romane începute în secolul IV î. Chr., toate teritoriile ocupate trebuiau să fie legate  prin artere de comunicaţii cu Roma. Armata romană a fost cea care a construit şi reteaua rutieră a Daciei, primele drumuri fiind construite încă din timpul războaielor dacice, dupa cum o dovedesc reprezentările păstrate pe Columna lui Traian. O dată cu organizarea noii provincii, a fost edificat drumul imperial care traversa Dacia de la sud la nord, plecând de la Drobeta (Turnu Severin) şi ajungând la Porolissum (Zalău). O importantă reţea rutieră a fost construită şi în zona minieră a Munţilor Apuseni, pe văile Arieşului şi Ampoiului, ea putând fi denumită cu deplină justificare « drumul aurului ».

Mai mult...
 

despre drumurile romane

 

Drumul (lat. via) reprezintă unul dintre elementele definitorii ale civilizaţiei romane şi totodată, o moştenire încă vizibilă în multe ţări ale continentului european, printre care şi România. Reţeaua de drumuri a Imperiului roman a servit unor raţiuni strategice, pentru apărarea sau pacificarea provinciilor sale, dar şi unor interese economice, asigurând o circulaţie sigură a mărfurilor şi în ultimă instanţă, realizând unitatea lumii romane.

Mai mult...
 

Expoziţia de fotografii „Pe Drumurile Romane în Ţara Moţilor”,

26 august -30 septembrie 2011, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

 

 

Vineri, 26 august 2011, de la ora 12.00, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va găzdui vernisajul expoziţiei de fotografii „Pe Drumurile Romane în Ţara Moţilor”.

Expoziţia îşi doreşte să scoată în prin-plan patrimoniul cultural din Ţara Moţilor şi vestigiile limitrofe, aşa cum a fost el imortalizat fotografic de participanţii la cele două ediţii precedente (2009 şi 2010).

 


Read more...