Drumuri romane
Rosia Montana
Universitatea de vara de restaurare de monumente si situri SUB INALTUL PATRONAJ AL ACADEMIEI ROMANE „Restaurare Scoala Veche si Repertoriul patrimoniului rural Bucium”, editia I-a
duminica 17 iulie – miercuri 27 iulie 2011
Interviu acordat de d-na Ştefana Bianu la Radio Romania Internaţional, partea întîi. Dacă la deschidere vi se solictă să instalaţi un plug-in, vă rugăm să descărcaţi şi să instalaţi programul solicitat.
Interviu acordat de d-na Ştefana Bianu la Radio Romania Internaţional, partea a doua . Dacă la deschidere vi se solictă să instalaţi un plug-in, vă rugăm să descărcaţi şi să instalaţi programul solicitat.
Asociatia « Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie » RPER, România, inspirata de declaratia ICOMOS « Salvarea spiritului locului » de la Quebec din 4 octombrie 2008, îngrijorata de pierderile suferite de patrimoniul din România, organizeaza realizarea unui MODEL de identificare si salvare a patrimoniului rural in situ, în Comuna Bucium, judetul Alba.
ISTORICUL comunei Bucium, “Tara Buciumelor”
La Bucium este atestata o locuire încă din epoca bronzului, ca urmare a descoperirii pe Dealul Vâlcoi a patru inele de buclă din aur care datează din această perioadă şi care se află la muzeul din Viena, însă prima atestare în documente este din anul 1585. Este dovedita arheologic exploatarea aurului în zonă, mestesug care va fi practicat continuu in perioda dacă, dacoromană, medievală, modernă şi contemporană a localităţii. Zona prezinta un imens potential pentru cercetari arheologice, etnologice si antropologice. Bucium este situat în partea central-vestică a judeţului Alba, în bazinul superior al văii Abrudelului, în peisajul Carpaţilor Occidentali a Munţilor Metaliferi, înconjurat de vârfurile vulcanice: Detunata, Gemăna, Vâlcoi, Corabia, Vârşi, Dealul Muntariului, Dogăreşti. Munţii au au altitudini cuprinse între 950 si 1350 m. si o structură geologică asemanatoare unui mozaic, sunt foarte compartimentaţi de văi adânci. Calea de acces este DN74 Brad – Abrud – Alba Iulia sau DJ 107I Aiud – Ponor – Bucium care urca pe valea Buciumelor. Teritoriul administrativ al comunei Bucium se compune din treizeci de sate. Ele s-au dezvoltat din cătune mici formate iniţial în jurul a 2-3 gospodării ; satele sunt rasfirate sau înşirate de-a lungul cursurilor de apă. Scoala Veche Bucium, « o perla alba între perle negre », construita în anii 1884-1900 de catre un arhitect italian necunoscut, a fost initial o proprietate privata, devenita în 1918 Prefectura din Alba, în 1921 Primarie, si din 1935 Scoala, pâna în ultima vreme, când, tacit, a fost destinata demolarii. Harta locaţiei
Motivaţia proiectului: Arhitectura vernaculara a satelor a suferit grave mutilari. Casele traditionale, din zonele neclasate, în afara celor salvate în muzee, sau de remarcabile proiecte de transmutare, au fost utilizate adesea ca lemne de foc, ca materie prima pentru parchet necesar restaurarilor din Occident sau s-au prabusit în ruina. Motivul acestor pierderi ireversibile rezida în lipsa respectului pentru mostenirea culturala, reflectat in lacunele legislatiei de protectie a patrimoniului national, precum si în lipsa unui program de subventionare a restaurarilor. Modelul propus pentru Bucium încearca sa provoace gasirea solutiilor pentru salvarea celor înca existente, in situ, si reconceptualizarea vietii lor.
OBIECTIVELE UdV :
SCOPUL UdV : Sensibilizarea localnicilor si administratiilor locale la valoarea mostenirii de care beneficiaza si la importanta salvarii obiectelor de patrimoniu rural în vederea restaurarii, clasificarii si introducerii lor în programme de dezvoltare durabila; MODELUL Bucium ar putea deveni repetabil în orice comuna din România. PROGRAMUL UdV :
° 17 iulie, orele 12-14: prezentarea organizatorilor si cursantilor, repartizarea locurilor de cazare. orele 16 : deschiderea festiva a UdV cu prezentarea DECLARATIEI ICOMOS « Salvarea Spiritului Locului », în prezenta reprezentantilor partenerilor proiectului.
° 18 iulie, orele 10-12 si 16-18 : activitati didactice si dezbateri sustinute de specialisti în domeniul patrimoniului, în special cel rural, restaurarii, antropologiei.
° 19–26 iulie, orele 9-13 : activitati pe teren în vederea pregatirii releveelor, fiselor, documentelor repertoriului rural orele 15-18 : realizarea schitelor/planurilor
° 27 iulie, orele 12 : festivitatea de închidere a UdV, cu înmânarea certificatelor de participare cursantilor. MASA CAMPENEASCA si Concert traditional de bucium.
CADRE DIDACTICE INVITATE:
Christoph Machat, membru al Comitetului director ICOMOS International. Stefan Manciulescu, arhitect sef de monumente istorice în Franta, profesor la Scoala Chaillot. Sultana Avram, conf. dr. antropolog cultural, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu. Silvia Oosveen, arhitect, membru al Romanian Heritage Foundation. Ciprian Stefan, sef sectie muzeul ASTRA, Sibiu. Horia Ciugudean, conf. dr. cercetator la Muzeul de Istorie Alba Iulia. Mihai Opreanu, conf. dr. arhitect, Facultatea de arhitectura si urbanism Ion Mincu. Corina Lucescu, lector. dr. arhitect, Facultatea de arhitectura, Universitatea Spiru Haret. * lista urmeaza sa fie completata COMITET DE ORGANIZARE:
conf dr arhitect Mihai Opreanu - director UdV arhitect Veronica Gancev - asistent director Ciprian Stefan - director patrimoniu rural conf dr Horia Ciugudean – coordonator patrimoniu rural Dan Moisa – director logistica Stefana Bianu – coordonator
PARTENERI UdV:
Ambasada Franceza din România, Uniunea Arhitectilor Români-UAR, Institutul Cultural Român-ICR, Asociatia Heritage, Universitatea Lucian Blaga - Facultatea de Patrimoniu Sibiu, Primaria comunei Bucium, Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie – RPER-Franta. |